4 tips mot vårtor

Det kan vara allt annat än lätt att bli av med vårtor när de väl har fått fäste och börjar växa. Vårtor försvinner av sig själv när kroppen läker ut HPV-infektionen i huden men det kan ta lång tid. Läkningen kan ta allt mellan ett par månader till två år. Nedan kommer ett par tips som kan hjälpa dig att undvika vårtor samt hur man tar bort dem.

  1. Behandling. På grund av risken att smitta andra, den fula kosmetiska effekten samt den långa läketiden bör du överväga att behandla vårtorna. Det finns bra receptfria vårtmedel, exempelvis VårtFri som är effektivt och milt mot huden, som fungerar mot de flesta sorters vårtor och om det inte skulle räcka finns det mer effektiva läkemedel eller kliniska behandlingar.
    • vanliga vårtor och platta vårtor svarar bra på behandling med receptfria vårtmedel med salicylsyra eller frysmedel. Man kan förvänta sig att ungefär 70-75% av alla vårtorna försvinner med en eller två behandlingar.
    • Plantarvårtor är mer svårbehandlade men går att få bort med receptfria vårtmedel. Förvänta dig lägre framgångsgrad samt det kan längre tid och fler behandlingar innan vårtan är borta.
    • Två sorters vårtor som är svarar extremt dåligt på behandling är Periungual vårtor och fotvårtor som ökat i antal och sprider sig över hela foten, sk mosaikvårtor. Om du får mosaikvårtor kan du få från ett tiotal till ett hundratal vårtor över hela foten. Båda sorter är väldigt svårbehandlade med receptfria vårtmedel. Det kan vara värt att testa men om du inte får några resultat från behandlingen kan du behöva vända dig till hudläkare. Hos läkare kan man avlägsna dem kirurgiskt eller ta bort vårtor med medicinska behandlingar.
  2. Förebyggande åtgärder. Vårtor är en smittsam hudinfektion av HPV-virus och genom ett par enkla åtgärder kan man minska risken att smittas.
    • Rör aldrig vid vårtor, de smittas via kontakt och du kan sprida dem på din egen kropp eller andra du rör vid. Om du kommit i kontakt med dem tvätta händerna noga.
    • När du tvättar händerna låt dem torka ordentligt och använd handkräm. Att torka och smörja in händerna skyddar huden att bli torr och sprucken vilket ökar mottagligheten för HPV-viruset.
    • Undvik att bita på naglarna, ovanan kan orsaka hudskador som underlättar för HPV-viruset att tränga in.
    • Låna inte andras skor. HPV kan sitta kvar i skor och strumpor om personen har vårtor.
    • Undvik att dela hygienartiklar med andra. HPV-viruset kan sitta på personliga artiklar som handdukar, deodorant, rakhyvlar, smink och liknande.
    • Håll dig frisk, ett starkt immunförsvar bekämpar viruset bättre och håller vårtor borta.
    • Gå helst inte barfota på offentliga platser. Bär helst tofflor eller flip-flops i omklädningsrum, gym eller badhus för att undvika viruset.
  3. Bär gärna skor som andas bra för att förebygga fotvårtor. Svettiga och fuktiga fötter ger fotvårtor gynnsamma förutsättningar att växa och trivas. Försök även att gå barfota mycket, det härdar huden på fötterna. Tjockare och tuffare hud på fötterna gör det svårare för viruset att tränga in i huden.
  4. Huskurer kan enligt vissa hjälpa mot vårtor men effekten är osäker och varierande. Så ha inga höga förväntningar på huskurer som att utsätta vårtan för vinäger, citron eller ättiksyra samt liknande behandlingar. Den huskur som fungerar ”bäst ” sägs vara ättiksyra eller vinäger som har en frätande effekt på vårtan.