Vårtor på halsen

Vårtor på halsen eller ansiktet är oftast av typen trådformiga vårtor. Ett alternativt namn är filiforma vårtor och de skiljer sig utseendemässigt från andra sorters vårtstrukturer. De ser mer ut som en liten hudflärp eller stjälk som sticker ut. De är oftast små och är till formen platta avlånga utväxter som sticker ut från huden. Utväxten är för det mesta hudfärgad men kan även ha en något mörkare färg. Trådformiga vårtor brukar svara bra på behandling och receptfria vårtmedel räcker i de flesta fall. Det som kan vara lite besvärligt är att huden på halsen och ansikten är ofta ganska känslig, det är då bra att välja vårtmedel som är milt mot huden för att undvika hudirritation eller andra oönskade reaktioner på huden.

Mer information om vårtor på halsen och ansiktet samt passande behandlingsmetoder finns längre ner på sidan.

Vanlig på halsen och ansiktet
Likt alla andra vårtor orsakas trådformiga vårtor av HPV-virus. Filiforma vårtor kan utvecklas lite vart som helst på kroppen men är särskilt vanliga på halsen och ansiktet. De kan även utvecklas på ögonlocken, i armhålan, runt öronen och under hakan. Trådformiga vårtor kan ha en lång läkningstid om de inte behandlas, men anses relativt enkla att bli av med. Eftersom de kan sitta väldigt synligt har de ofta en stor kosmetiskt störande effekt. Efter smitta är det lätt hänt att sprida vårtan vidare genom att pilla på den, man kan då sprida viruset vidare och få fler vårtor. Man bör därför undvika att peta eller röra vårtan.

Behandling
Det som kan vara knepigt är om vårtorna är placerade på platser med känslig hud som halsen, ansiktet eller ögonlocken. Receptfria vårtmedel är effektiva, men man bör tänka över risken att salicylsyra eller myrsyra kan irritera eller skada huden. Detta kan vara påtagligt eftersom huden på halsen, ansiktet eller ögonlocken kan vara känslig och eventuella reaktioner och märken kommer att synas tydligt. För många är det dock inget besvär, men det är en god ide att testa någon annan stans på kroppen för att försäkra man inte får negativa reaktioner på vårtmedlet. Frysmedel är ofta ett bra alternativ för trådformiga vårtor, men det kan vara lite besvärligt att applicera sprayen. Kliniska behandlingar som kryokirurgi är väldigt effektiva mot filiforma vårtor.